Isnin, 18 Mac 2013

BISKUT BAKAR BERINTI AYAM KENTANG DAP EMM DAP EMM

ASsalamualaik....

TERIMA KASIH KERANA SUDI SINGGAH DI Diya's Secret Kitchen NI...
d atas pmintaan ramai sy akan mrealisasikan hrapan anda...
hehehe
di atas kemenjadian BISKUT BAKAR BERINTI AYAM KENTANG DAP EMM DAP EMM ini bgantung kpd hasil tangan masing-masing..
insyaAllah..sume baik2 aje..
resepi ini adalah hasil rekaan sendiri dan anda boleh mcubanya...
ok tanpa mbuang masa saya akan bagi list bahan-bahan dulu..
sume bahan saya main agak je..buat sesedp ase je..tp xpe..blh d ubah suai ikut citarasa anda ye..


BAHAN A
dada ayam: dibuang kulit, dicincang..saya ambik 2 ketul dada..heheh..suka isi ayam banyak..he3.
ubi kentang: saya guna dalam 3 biji..potong dadu
bawang besar 1biji: dipotong dadu
bawang putih: saya guna 3 ulas dicincang halus
sedikit minyak untuk menumis
sedikit air

CARA-CARA
tumis bawang besar n bawang putih sehingga naik bau..pastu msuk dada ayam cincang tadi n masak shngga sdikit garing..pastu masuk ubi kentang dadu dan sedikit air(saya ltk dalam 1senduk je air..sbb xnk bg kering sangat..masak seketika dalam 5 minit pastu padam api.letak dalam mangkuk..


BAHAN B
cili boh@cili kisar@cili giling pn boleh..tp saya guna cili boh je dalam 2 sudu besar..
sedikit minyak utk tumis
rempah kari daging ayam dalam 2sdu besarla bancuh ngan sdikit air..
rempah kurma dalam 2sdu bsar gak bancuh ngan sdikit air..
susu tepung yang dbancuh ngan sdikit air..dalam 3 sdu bsar..bncuh pkat2 mcm sntan pekat..tp nk guna susu cair pun boleh..
sedikit air
tepung gandum dalam 1/2 cawan bancuh ngan air jgk..jgn cair sangat jgn pkat sgt..sdg2 je..
1 biji telur pukul siap2
garam secukup rasa..nak letak kiub ayam sparuh pun boleh..hehehe..
tomato dadu
cili besar potong dadu
lobak merah potong dadu
daun bawang cincang
mayonis dalam 3 sdu bsar
sos thai dalam 2 sudu bsar..xkesah jnama ap..hahha..kl xde nk gnti ngn sos cili pn boleh..

CARA-CARA
tumiskan cili boh shingga pecah minyak..pastu masuk rempah kari dan rempah kurma yg d bancuh..masukkan sos thai..tumis lagi shingga naik bau..
masukkan susu tepung bancuh..
pastu msukkn BAHAN A tadi..masak seketika..(kl kering sgt letak air skit)
masukkan mayonis plak...
masukkan tomato, cili besar, lobak merah, daun bawang..
plahankn api...
pastu masukkan telur yg dpkul n kacau terus supaya x bketul2..
pastu masukkan garam scukup ase..nk tambah kiub ayam skit tambahla...nk bg ad ase skit kn..
pastu msuk tepung gandum yg dh bncuh tadi...
kacau cpt2 jgn bg bketul dgn api plahan..bl dh sebati dan pekat trus tutup api..

*PEKAT MACAM INTI MURTABAK TU..

OK....skarang masa untuk bakar...


BAHAN-BAHAN
biskut jagung....saya pkai biskut jagung sdia ad je..hahahaha...cmpur jnama plak tu sbb ad sparuh sparuh je...hu2
telur 2 biji kl yg kecik..kl besar 1 biji pun dah cukup..letak air skit dalam 1 sudu bsar then pukul sama die..hahaha
butter untuk mggris PEMANGGANG AJAIB...saya guna jnama FARMCOWS..hahahah..mmg cow cow laaa...hahha
tapi kl xde butter guna marjerin pun boleh..PLANTA ke...just nk gris je..bg lmak2 skit..
inti yg dh siap masak tadi...
susu tepung yg dbancuh pekat..jgn guna susu manis ye nnt bhgn bwh jd hngit..tp saya guna susu tepung ANLENE lg kuang3..men bedal je..rembat je..susu cair xde..hahaha..bkn ape susu cair kn ase lemak2 skit..tapi anda blh je guna susu tepung kl xde susu cair..

 *TUJUAN CELUP BISKUT DALAM SUSU NAK BAGI BISKUT TU LEMBUT DAN ASE LEMAK SKIT..

CARA-CARA
mula-mula griskn pmanggang ajaib ngn butter
pastu celup biskut jagung dalam susu..
susun biskut yg dh celup dlm pmnggang tu..
ratakan telur yg dh pukul td dalam 3 sdu besar..
pastu lapis ngan inti yg dh siap masak tadi..bg rata-rata...
pastu celup lg biskut dalam susu dan susun lg atas inti..kira wt lapisan la ni...
tekan2 skit bg mampt skit..
pastu ratakan telur lg kt atas biskut tu..letak inti plak...ratakan je..
pastu letak lg biskut yg dclup ng susu utk lapisan akhir...ratakan telur lagi...tutupla pmanggang anda
 



*KALAU TETIBE ANDA NAK LEMAK LEBIH EHEMMM EHEMMM TABURLA KEJU...HIHIHIHI...CADANGAN JE..

*TP SAYA XLTK PUN XDE KEJU...HEHEHE

*BAKAR DI ATAS DAPUR GAS DENGAN API PERLAHAN SELAMA 25-30 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK...

*JGN LUPA BALIK2KAN PEMANGGANG TU..HI3..
NANTI HANGIT PLAK..HAHAHA..

*RASA DIE ALA-ALA MURTABAK GITU..MCM KARIPAP SKIT PUN ADA..

ANDA AKAN DAPAT SATU VARIASI RASA YANG PELBAGAI..

ANDA PUNYE BISKUT BAKAR NNTI AKAN NAIK MCM KT BWH NI..


BIARKAN SEJUK SEKETIKA BARULAH KITA POTONG DIE...

*JANGAN POTONG TIME PANAS2 NANTI HANCUR PLAK..
TAKUT LERAI...

HEHEHEH...NYUMMM3..
JOMM MAKANNN...




SEMOGA BJAYA...
SELAMAT MCUBA..

2 ulasan:

  1. Jika ada sebarang pertanyaan bolehlah kemukakan kepada saya...

    apepun terima kasih kerana sudi melawat resepi di blog DIYA'S SECRET KITCHEN ni..

    selamat mencuba dan selamat maju jaya...

    BalasPadam
  2. ramai yang bertanya mengenai resepi BISKUT BAKAR BERINTI AYAM KENTANG DAP EMM DAP EMM ni..

    jadi x??
    boleh buat x??
    sedap x??

    jawapan dari anda yang telah mencubanya sungguh memberangsangkan..
    positif..
    dan paling penting SUKA DAN MAHU BUAT LAGI.....

    kepada yang dah cube terima kasih...dan kepada yang belum cuba bolehlah cuba ye..

    BalasPadam