Selasa, 9 April 2013

IKAN TUMIS BERENANG-RENANG TERDAMPAR DI TEPIAN

 PELBAGAI JENIS RESEPI YANG TELAH SAYA KONGSIKAN DENGAN ANDA..
RESEPI IKAN TUMIS INI SAYA KONGSIKAN UNTUK ANDA SEMUA

MUNGKIN ANDA JARANG TEMUINYA TAPI KHAS UNTUK ANDA SAYA AKAN KONGSIKAN BERSAMA ^_^


BAHAN-BAHAN
IKAN SELAYANG
CILI BOH
BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH, HALIA (DIKISAR)
TOMATO
BAWANG BESAR DIPOTONG BULAT
LADA BESAR
ASAM JAWA
AIR
GARAM
GULA
MINYAK UNTUK MENUMIS


CARA-CARA
PANASKAN MINYAK DI DALAM PERIUK
TUMISKAN CILI BOH SEHINGGA GARING DAN NAIK BAU
MASUKKAN BAHAN KISAR DAN TUMIS LAGI HINGGA GARING DAN PECAH MINYAK
MASUKKAN AIR DALAM 3 CAWAN
MASUKKAN ASAM JAWA DAN GARAM DAN GULA
BIARKAN SEKETIKA DAN TUNGGU HINGGA MENGGELEGAK
MASUKKAN IKAN SELAYANG DAN BIARKAN SEKETIKA
KEMUDIAN MASUKKAN BAWANG BESAR, CILI BESAR DAN TOMATO
PERLAHANKAN API DAN BIARKAN SEKETIKA...



SEDIA DIHIDANG DENGAN NASI PUTIH DAN LAUK YANG LAIN...SELAMAT MENCUBA..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan